1)X este asociat unic la un SRL.
Ca persoana fizica, a contractat un credit la banca.
Banca se poate adresa executorului judecatoresc in scopul executarii silite a partilor sociale ce le detine X?
Acestea compun capitalul social al SRL-ului si este in valoare de 200ron.
- daca ar putea executa silit partile sociale, care ar fi soarta societatii?
2)SRL-ul cu asociat unic X, contracteaza in numele si pe seama societatii un credit(leasing), contract avand ca obiect dobandirea unui autoturism.
In cazul in care nu plateste ratele lunare, masina poate fi executata silit? Exista o ordine de preferinta in executarea silita?Care ar fi temeiul?
1. Persoana fizica nu este una si aceeasi cu persoana juridica.
2. Masina fiind luata in leasing, nu este inca proprietatea celui ce plateste ratele, asa ca poate fi ridicata oricand de firma de leasing in caz de neplata a ratelor.
Mult succes!
1)intr-adevar persoana fizica nu se confunda cu persoana juridica; sunt doua subiecte de drept distincte, cu patrimonii diferite, insa in privinta persoanei fizice, aceasta detine in patrimoniu partile sociale ale SRL-ului.
In cazul SA-urilor, actiunile pot fi executate silit, insa regimul SRL-ului e unul usor deosebit, partile sociale pot fi transmise in mod exceptional. Acest mod exceptional nu stiu ce inseamna (tot caut si caut si nu gasesc :( ) si ce incidenta are executarea silita asupra lor...
Atata vreme cat partile sociale nu sunt exceptate de la executarea silita, ar trebui sa poata avea ca obiect acest gen de bunuri. Pe de alta parte, modul exceptional vizeaza natura mixta a societatii cu raspundere limitata (societate de persoane si societate de capitaluri), ceea ce inseamna ca actul constitutiv - contractul de societate - s-a incheiat si in considerarea persoanelor semnatare iar schimbarea acestora contravine acordului de vointa initial.
In concluzie, cred ca nu e nici o problema in cazul societatilor cu raspundere limitata cu asociat unic; la celelalte, un acord al celuilalt/celorlalti asociati ar fi suficient pentru inlaturarea unei eventuale vatamari, pentru ca numai acestia ar putea sa o invoce. Ramane de convins executorul ca este asa.
Speta 1. executarea silita se face pe persoana fizica. Executorul are la indemana executarea mobiliara, imobiliara, poprire in functie de debit.
Capitalul social constituie gajul general al creditorilor unei societati. Veritabila garantie a creditorilor unei societati o constituie patrimoniul acetseia. In cazul nerespectarii obligatiilor asumate de catre societate, creditorii vor urmari bunurile aflate in patrimoniul societatii.
Nu se pot executa partile sociale ce le detine o persoana fizica.
Speta 2. Vezi Legea leasing-ului (99/99). Daca debitorul nu da curs somatiei pentru plata debitului , executorul poate trece la executarea masinii. Sa nu uitam ca Contractul de leasing contine datele de identificare ale masinii ( model, culoare, serie motor etc)
De multe ori firmele de leasing au identificat masinile in trafic si au fost sechestrate de executorul judecatoresc si apoi se trecea la vanzarea masinilor la licitatie publica.
Care ar fi temeiul/rationamentul/articolul de lege/legea in care este prevazut ca nu pot fi executate partile sociale ale persoanei fizice?
Sau altfel spus, ce il impiedica pe executorul judecatoresc sa execute partile sociale din patrimoniul asociatului unic?
Petrisor Laura a scris:
Nu se pot executa partile sociale ce le detine o persoana fizica.